Bel ons: 0318-595933 of 033-2865064 voor een gratis consult!

Bel ons: 0318-595933 of 033-2865064!

LaserMedikos » Schimmelnagel

Schimmelnagel

schimmelnagel

Schimmelnagel behandeling

Schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels genoemd, is een schimmelinfectie van de vingernagels of teennagels. De werkelijke infectie is het bed van de nagel (Nail Bed) en de plaat onder het nageloppervlak (Nail Plate).

 

In de meeste gevallen zijn de teennagels geïnfecteerd (98%). Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam. Mannen hebben vaker last van deze infectie dan vrouwen. Oudere mensen hebben dertig keer meer kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. Waarschijnlijk komt dit door het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen. Personen met chronische ziekten, zoals diabetes, problemen met de bloedsomloop en immuundeficiëntie ziekten (immuunsysteem wordt onderdrukt), zijn extra vatbaar voor de schimmelinfectie en kan dit een medische indicatie zijn. Andere risicofactoren zijn erfelijkheid, eerdere trauma’s aan de nagels, warm klimaat, overtollige transpiratie en (te) strakke schoenen.

 

Schimmels zijn eenvoudige parasitaire plantaardige organismen die geen zonlicht nodig hebben om te groeien. Teennagels zijn hierdoor kwetsbaar, omdat deze zich vaak in donkere, vochtige plaatsen bevinden (sokken / schoenen).

schimmelnagel-01

De schimmel kan al jaren aanwezig zijn zonder pijn of andere symptomen te veroorzaken. Ineens kan de nagel dikker worden en veranderen naar een oppervlakkige witte verkleuring of geelbruine kleur. Stinkend afval kan zich verzamelen onder de nagel. De nagelplaat kan gedeeltelijk aan de top van de nagel of soms geheel loslaten. De infectie kan zich verspreiden naar de andere nagels en zelfs naar de huid. Spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk.

 

Behandeling

Crèmes
Bij schimmelnagels is de gehele dikte van de nagelplaat geïnfecteerd. Lokale anti-schimmelcrèmes zullen niet werken, doordat de werkzame stof onvoldoende door de nagelplaat heendringt.

 

Orale medicatie
Er zijn orale medicijnen die schimmelinfectie kunnen behandelen. Het nadeel is dat deze vaak langdurig geslikt moeten worden en dat de lever en nieren hier schade van kunnen ondervinden. Deze zullen dan regelmatig gecontroleerd moeten worden.

 

Laser
De nieuwe techniek is behandeling door middel van de MedArt 700 Neo Nail laser. De MedArt 700 Neo Nail laser zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 42 ºC, waardoor de schimmelinfectie gedood wordt. De behandeling is niet pijnloos. Na de behandeling kan een lichte tinteling nog voelbaar zijn.

 

De behandeling
Voor de behandeling is het belangrijk dat de nagels goed schoongemaakt zijn, er geen nagellak of andere kleurstoffen meer aanwezig zijn. Als de nagel verheven of erg ongelijk is, is het aan te raden de nagel eerst te fraisen voorafgaand aan de behandeling. Het is van belang dat de gehele nagel en alle nagels behandeld worden, hoewel niet alle nagels zich presenteren met zichtbare oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

Er zullen twee à drie behandelingen plaatsvinden. Tussen de eerste twee behandelingen zit vier weken, daarna zal na zeven maanden bekeken worden of een derde behandeling nodig is. Er zal aan de basis van de nagel een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn komen.

Teennagels groeien erg langzaam, waardoor de nagel negen tot twaalf maanden de tijd nodig heeft om te vernieuwen. Dan is het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid. Na de behandeling blijft het belangrijk om de nagels goed te blijven verzorgen. Een nieuwe schimmelinfectie kan zich helaas altijd voordoen.

schimmelnagel-02